Kalp Çakra Sanskritçe, Anahata Çakra (an: hayır; ahat: vuruş). Burada mana birbirlerine değmeyen vurmayan iki varlığı anlatmaktadır yani farlılığı, dişil ve eril gibi. Öz’ün bulunduğu yerdir. Yaşam bu çakrada başlar ve bu çakrada son bulur. Üzüntüler ve korkular bu çakranın dengesizleşmesine neden olur. Yaşamın içine dâhil olmanıza engel olan her durum sorunların oluşmasına yol açar. Şu anın varlığından uzak, geçmişe takılı kalmak ve gelecek için sürekli endişe duymak, bu çakranın enerjisini yanlış kullanarak kişiyi yaşamdan uzaklaştırır.
Dengesizleştiği zaman oluşan duygular: Endişe, korku, şüphe, sorumsuzluk, güvensizlik, inançsızlık, şefkatsizlik, alınganlık, kendini düşünmeme, kurban rolü oynama
Dengesizleştiği zaman yol açtığı psikolojik sorunlar: Yalnızlık korkusu başta olmak üzere birçok fobi merhametsizlik, vicdansızlık, panik atak, kronik hastalıkların hepsini yol açmasa bile onları besler.
Dengesizleştiği zaman yol açtığı fiziksel sorunlar: Kalp krizi, akciğer yetmezliği, tansiyon astım veya kalple ilgili çeşitli rahatsızlıklar meydana gelebilir.
Çakralar; bedenimizde bulunan, Yaşam Enerjisini (Prana) tüm vücuda dağıtan enerji merkezleridir. Ateş çarkı da denir. Çakralar sürekli devir halindedirler. Devir yönüne bağlı olarak enerjiyi çeken veya iten bir şekilde dönüş halindedirler. Bunun dışında Çakra, iç yaşam enerjisinin dağıtım merkezi, iç enerji kanallarının buluştuğu, enerjinin bedene girip çıktığı ve farklı enerji düzeylerine dönüştürüldüğü bir kesişme noktasıdır. İnsan bedeninin hemen hemen her bölgesinde enerji alışını, dönüştürülmesini ve üretimini gerçekleştiren enerji merkezleridir.